Welke kippen kiezen?
Kippen bestaan in veel maten, kleuren en temperamenten. Er zijn rassen die vooral geschikt zijn om veel eieren te leggen en anderen worden vooral gehouden voor het vlees of voor de sierwaarde. Naast echte raskippen worden er ook veel kruisingen gekweekt, de hybriden. Deze hybriden geven een veel grotere opbrengst van eieren of vlees dan de zuivere rassen en worden daarom veel in de industrie gebruikt. Ook de meeste legkippen die je in de dierenwinkel kan kopen, zijn hybriden. Ze leven doorgaans echter minder lang en zijn minder sterk dan de zuivere raskippen.
Bepaal dus voor je kippen koopt wat je juist verwacht: wil je eieren, kippen om op te eten of een mooi toom om wat leven in de tuin te brengen? En wil je levendige kippen die een hoge omheining nodig hebben, of liever een rustiger ras dat nauwelijks vliegt? Kies op basis hiervan het ras dat bij jouw wensen past.
Kippen zijn ook goede afvalverwerkers. Een kip kan makkelijk 150 gram keuken- en tuinafval verwerken per dag. Dat is meer dan 50 kg per jaar. Ideaal dus om je hoeveelheid voedingsafval naar beneden te halen!
Wat eet de kip?
Kippen zijn alleseters.
Geef ze als basisvoeding een graanmengeling en/of legkorrel voor kippen (reken op ongeveer 65 g per kip per dag) en vul dit aan met etensresten, groenten- en fruitafval, grasmaaisel en onkruid. Denk bijvoorbeeld aan:
- Schillen en bladeren van groenten en fruit.
- Brood.
- Kleine hoeveelheden rauwe aardappelschillen, gekookte aardappelen, frietjes.
- Kleine hoeveelheden rijst.
- Resten van soep.
- Gestoofde groenten.
- Spaghettisliertjes.
- ...
Om hun voer goed te kunnen verteren, hebben kippen maagkiezel nodig. In de handel kan je vaak een mengeling van maagkiezel en schelpengrit kopen. Het schelpengrit voorziet de kip van extra calcium voor de aanmaak van de eierschalen.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Wat geef je niet aan de kip?
- Uienschillen en preibladeren.
- Schillen van bananen en citrusvruchten.
- Beschimmeld fruit en brood.
- Groene aardappeldelen.
- Beenderen.
- Kiwischillen.
- Sauzen.
- Vlees en vis.
- Te pikante/vette/zoute etensresten.
- Snoeihout en haarscheersel.
- Grote hoeveelheden grasmaaisel.
Hoe geef je de kip een goede thuis?
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal. Volgende zaken hebben ze ook nodig:
- Binnenhok met verhoogde zitstokken, droog en tochtvrij. De ondergrond kun je bedekken met houtsnippers en stro.
- Legnest met nestmateriaal.
- Buitenren met verhoogde zitplaatsen, zanderig gedeelte voor stofbaden, gedeelte met schaduw en gedeelte met zon. Neem ongeveer 3m² buitenren per kip. Om een groene grasmat te behouden heb je 10 tot 25 m² per kip nodig. Zorg voor schaduw door een struik of boom.
- Drinkbak.
- Voederbak.
Bescherm je kippen tegen vossen en marters
- Vossen en steenmarters zijn overwegend nachtdieren. Sluit het kippenhok bij voorkeur s nachts af. Daar bestaan bijvoorbeeld ook automatische deurtjes voor.
- De draad rond je kippenren:
- Bevestig de draad aan de buitenzijde van de palen.
- Goed opspannen.
- Gebruik stevig gaas (min. 1,5 mm dik) met een max. maasgrootte van 3 x 3 cm.
- 180 cm hoog en plooi de bovenste 40 cm van de draad naar buiten in een hoek van 30°.
- Leg rondom de buitenzijde van de draad een rij tegels, betonplaten of gaas van min. 40 cm breed.
Wil je graag kippen in je tuin? Check het overzicht van Mirom in verband met handelaars in de regio waar je terecht kan voor kippen, maar ook voor materiaal, voeder en advies.