Inzet van gemachtigd opzichters

Gemachtigde opzichters zijn vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor de verkeersveiligheid van onze schoolkinderen.

's Morgens bij de start van de school zie je op verschillende plaatsen in Torhout gemachtigde opzichters die kinderen (en hun ouders) veilig laten oversteken aan oversteekplaatsen.

Op sommige plaatsen worden ook 's middags en 's avonds gemachtigde opzichters geplaatst om het oversteken veilig te laten verlopen. Daarnaast voorzien de meeste basisscholen rijen bij het einde van de schooltijd om de kinderen veilig te begeleiden naar de oversteekplaatsen in de buurt van de school.

Op volgende locaties worden 's morgens gemachtigde opzichters voorzien:

  • In Wijnendale in de Alberic Deleustraat;
  • In Don Bosco in de Revinzestraat;
  • Op Driekoningen in de Steenveldstraat;
  • Op de Goede Herder in de Zwevezelestraat;
  • In de Rijselstraat;
  • In het centrum in de Spinnenschoolstraat, in de Zwanestraat, in de Tinnenburgstraat en in de Bruggestraat.

Op volgende locaties worden 's middags en/of 's avonds gemachtigde opzichters voorzien:

  • Op Driekoningen in de Steenveldstraat;
  • Op de Goede Herder in de Zwevezelestraat;
  • In het centrum in de Sint-Jozefstraat.

Wil jij aan de slag als gemachtigde opzichter?

Het lokaal bestuur is steeds op zoek naar nieuwe gemachtigde opzichters die aan de slag willen gaan in de omgeving van onze scholen.

Wat is de taak van een gemachtigde opzichter?

De gemachtigde opzichter kan het verkeer stilleggen om kinderen, scholieren of andere personen te laten oversteken. De weggebruikers moeten zijn of haar aanwijzingen opvolgen. Om het verkeer stil te leggen maakt de gemachtigde opzichter gebruik van een verbodsbordje.

Hoe herken je een gemachtigde opzichter?

De gemachtigde opzichter beschikt over een specifieke uitrusting: een verbodsbordje en een driekleurige armband, met op de gele strook in zwarte letters de naam van de stad. Die armband wordt gedragen om de linkerarm. Naast de nood aan herkenbaarheid moet een gemachtigde opzichter ook goed zichtbaar zijn. Daarom voorziet het lokaal bestuur een basisuitrusting.

Wie kan gemachtigde opzichter worden?

Iedereen die ouder is dan 18 jaar komt, na het volgen van een opleiding bij de politie, in aanmerking.

Wat mag je verwachten?

Vrijwilligers krijgen van het lokaal bestuur een gratis opleiding, een vaste vergoeding per gepresteerd uur, een verzekering en een basisuitrusting.

Ben je een ouder, grootouder, gepensioneerde, iemand die een hart heeft voor kinderen of iemand dit op zoek is naar een leuke vrijwilligerstaak? Het Lokaal bestuur Torhout en de scholen zouden het fijn vinden als je onze groep gemachtigd opzichters vervoegd en er zo voor zorgt dat het voor onze kinderen veiliger wordt.

Heb je interesse of wil je graag meer informatie?

Neem contact op met het vrijwilligersloket via vrijwilligers@torhout.be of 050 22 12 33.