Middelbare graad
Groepsmusiceren middelbare graad
Het accent ligt meer en meer op het samen spelen. Hier wordt geen theorie meer verwerkt maar de techniek van het samenspel verder uitgediept. Het speelplezier blijft uiteraard van groot belang. Naargelang het instrument dat je kiest, zijn er verschillende mogelijkheden.
Two in a box
De leerlingen die gitaar spelen, kunnen de vakken muzieklab en groepsmusiceren volgen bij één leerkracht. Je komt er samen met een groepje vrienden om te musiceren en de leerstof van het muzieklab wordt geïntegreerd in de les. Luisterplezier en het plezier om samen muziek te maken worden hier gecombineerd in één actieve en boeiende les van 2 uur.
Begeleidingspraktijk
Hierin leer je alles rond akkoorden, zowel de theoretische kennis als de verschillende begeleidingstechnieken komen aan bod. Hoe zijn akkoorden opgebouwd, welke grepen zijn dit op de gitaar, hoe werk ik een begeleiding uit op piano, zelf zingen en begeleiden, een eenvoudige improvisatie op een akkoordenschema,… zijn een greep uit de mogelijke onderwerpen.
Koor
Wat je zal doen in een koor, hoeft geen uitleg! Zingen en vooral genieten om dat in groep te doen, maakt zingen nog veel leuker! Een mix aan stijlen met een gevarieerd repertoire komt aan bod.
Muzieklab
Er wordt vooral vanuit de praktijk gewerkt. Heel vaak zal je je instrument mogen meebrengen naar de klas. Je zal al spelend veel achtergrondinformatie krijgen over de verschillende parameters, opbouw en vormen in de muziek, kennis van instrumenten, enzovoort.
Je leert er werken met verschillende muziekprogrammas op de computer zoals Audacity, Musescore,… Je zal muziek creëren en opnemen, daarna verwerken en bewerken op de computer. Je leert op een andere manier luisteren naar heel wat soorten muziek van klassieke tot hedendaagse werken. Ook het lichte genre, pop en rock tot jazz en blues krijgen een plaats in deze lessen. Via heel wat luisteroefeningen ben je in staat om na enige tijd de verschillende muziekstromingen te herkennen en te plaatsen op de tijdslijn van de muziekgeschiedenis.
Componeren
Wie de lagere graad beëindigd heeft en zich wil verdiepen in de theorie van de muziek, kan zich inschrijven voor componeren. Je verdiept je in de opbouw en de juiste verbindingen tussen de verschillende akkoorden. Je maakt zelf kleine composities met aandacht voor de juiste harmonische structuur.
Improvisatie
Wil je graag wat creatiever zijn met muziek en zelf creëren op je instrument? In de les improvisatie krijg je tools aangereikt om dit te doen. Kom los van een partituur en vertrouw op je oren en tover mooie zelfgemaakte melodieën uit je instrument.
Hogere graad
NIEUW!! Experimentele muziek
Voor zowel leerlingen van de middelbare en hogere graad die nieuwe media en muziek willen combineren. In de klas experimentele muziek vertrek je vanuit klank op zich. Computer en multimedia zijn onmisbare hulpmiddelen. Je ontdekt nieuwe software en je maakt je eigen elektronische muziek, soundscapes en interactieve performances. Hou je van creatieve uitdagingen in een modern jasje, dan is dit jouw ding.
NIEUW!! Creërend muzikant
Voor de studenten van de VIVES Hogeschool die hun muzische vaardigheden diepgaander willen ontwikkelen. Wil je later in je job of als leraar in het basisonderwijs voor de klas staan met je instrument dan moet je beslist deze opleiding volgen.
Maar ook voor de leerlingen die de hogere graad 3 beëindigden en zich verder willen vervolmaken op hun instrument in combinatie met het uitdiepen van het harmonisch inzicht is deze optie ideaal.
NIEUW!! Specialisatie muziek
Voor de leerlingen die de hogere graad 3 beëindigden en zich verder willen vervolmaken op hun instrument in combinatie met het uitdiepen van het samenspelen in een kleine groep.