Avondfilm - Io Capitano

'Io Capitano' toont de grootsheid van twee jonge Afrikanen op weg naar Europa' - De Morgen (★★★★) 

'Io Capitano' maakt de levensgevaarlijke reis van twee minderjarige migranten tot een meeslepend drama - de Volkskrant (★★★★) 


Seydou en Moussa zijn amper vijftien jaar, neven en ook beste vrienden. Ze dromen ervan om in Europa door te breken met hun muziek. Ze hebben stiekem geld gespaard om een tocht te maken van Senegal naar Libië, om daar de zee over te steken naar Italië. Ze vertrekken vol dromen, maar de tocht blijkt al snel verraderlijk wanneer het beloofde autotransport naar Libië hen slechts tot midden in de Sahara voert. Ze kunnen niet anders dan te voet gaan, samen met een groep andere migranten.

Tijdens het bekijken van 'Io Capitano' kun je niet anders dan meeleven met deze jongens en bewondering hebben voor hun vastberadenheid. Of Europa de grote aantallen migranten aankan kun je je afvragen, maar iedere immigrant blijft een individu dat simpelweg op zoek is naar een beter leven, een menselijke oerdrift die je niemand kunt ontnemen. Of dat leven werkelijk aan onze kant van de Middellandse Zee te vinden is, en of de mensonterende reis die daar aan voorafgaat het wel waard is, blijft de vraag.

Regisseur Matteo Garrone ('Gomorra', 'Dogman') overdonderde op het Filmfestival van Venetië waar 'Io Capitano' niet minder dan 13 prijzen in de wacht sleepte. Een niet te missen film die je meeneemt op een onwaarschijnlijke odyssee die je nooit zal vergeten. Een brutale rollercoaster die uitmunt in zijn authenticiteit en van de hoofdpersonages driedimensionale personen maakt. De film start nog in de sfeer van een spannende roadtrip - de jongens zijn immers jong en naïef - maar de epische tocht is er onvermijdelijk een van verloren onschuld.


Regisseur Matteo Garrone kreeg de Zilveren Leeuw voor zijn regie, maar nog meer terecht is de Prijs voor Beste Jonge Acteur die Seydou Sarr kreeg voor zijn onvergetelijke, magnetische vertolking van het hoofdpersonage met dezelfde voornaam.


Als omkadering voorziet TROSSO de fototentoonstelling 'En Route' van 11.11.11


Regisseur: Matteo Garrone

Duur: 120 min

Met: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Affif Ben Badra, Issaka Sawadogo


Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 8,00
Vriendenpas, -26j en EDC: 5,00 euro / Kansentarief met UiTPAS Regio Brugge: 1,6 euro

Waar

Cultuurcentrum de Brouckere

Inschrijven

Organisatie

CC de Brouckere Torhout

Categorie